Een dna test is een belangrijk onderzoek dat veel informatie kan geven over je afkomst en familiebanden. Maar ook over jouw persoonlijkheid en gezondheid. Er zijn verschillende soorten DNA-testen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. In dit artikel lees je alles over DNA-testen: wat ze zijn, waarom je er één kunt doen en hoe je dat het beste kunt doen!

Wat is een DNA-test?

Een DNA-test is een onderzoek waarbij je genetische informatie wordt onderzocht. Dit kan met verschillende doelen: om te kijken of je familie van iemand anders bent, of om erachter te komen wat voor ziektes je misschien kunt krijgen. Er zijn allerlei soorten DNA-testen, die we hieronder verder bespreken.

Waarom een DNA-test?

Als je nieuwsgierig bent naar je afkomst of familiebanden, is een DNA-test de ideale manier om dat uit te zoeken. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen of je wel echt de biologische vader bent, of dat je verwant bent aan bekende mensen. Ook kan een DNA-test informatie geven over ziektes die je misschien krijgt. Zo kun je er bijvoorbeeld achter komen of je het BRCA-gen hebt, wat kan betekenen dat je meer kans hebt op borstkanker.

Wat voor DNA-testen zijn er?

Er zijn allerlei soorten DNA-testen, die verschillende doelen hebben. Zo is er de ancestry test, waarmee je kunt achterhalen welke etnische groep je familie toebehoorde. Er is ook de paternity test, waarmee je kunt bepalen of iemand echt je biologische vader is. Verder zijn er DNA-testen die informatie geven over erfelijke aandoeningen en ziektes. Welke test je moet doen, hangt dus af van wat je precies wilt weten.

Wat is een rechtsgeldige DNA-test?

Een rechtsgeldige DNA-test is een test waarvan de uitslag door een erkend laboratorium wordt bevestigd. Dit is belangrijk als je de test doet om bijvoorbeeld je biologische vader te achterhalen, want dan moet de uitslag wel 100% betrouwbaar zijn. Als je de test doet voor andere doeleinden, hoeft het niet per se een rechtsgeldige test te zijn.

Hoe doe je een DNA-test? 

Een DNA-test is relatief simpel: je neemt een swab (watje) van binnen in je wang en stuurt dit naar het laboratorium. Het lab onderzoekt dan je DNA en geeft de uitslag terug. Soms duurt het wel even voordat je de uitslag krijgt, dus wees geduldig! Als je de test doet voor erfelijke aandoeningen of ziektes, moet je vaak nog extra onderzoeken laten doen. Dit is belangrijk, want de DNA-test alleen kan niet alles vertellen.

Geef een reactie