Een goede voorbereiding op je reis is het halve werk. Voor sommige landen kan het namelijk zo zijn dat je een vaccinatie moet tegen bepaalde bacteriën en virussen. Bijvoorbeeld voor gele koorts, rabiës, hepatitis A en B en BMR. Vergeet dus niet tijdig een afspraak te maken voor een vaccinatie. Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee en Oost-Europa zijn vaccinaties zelfs verplicht of aanbevolen. Regel je vaccinatie ruim voor vertrek. Dit kan variëren van 4 weken tot 7 maanden, omdat de inwerkingsperiode verschilt per vaccinatie.

Verschillende soorten virussen

Hepatitis A is een van die virussen die je liever niet oploopt. De besmetting wordt vaak overgebracht door slechte hygiëne. Je kan dit virus oplopen op verschillende plekken, daarom is het goed om je handen grondig te wassen voor het eten en ook nadat je een toilet bezoek hebt gebracht. Wij als Westerse mensen hebben geen antistoffen opgebouwd tegen deze ziekte.

Je kan na het krijgen van deze ziekte namelijk grieperig worden, ziek zijn, hoofdpijn krijgen en leversteken oplopen. Mensen boven de 50 hebben zelfs een kleine kans om te overlijden hieraan. Het is zeker aan te raden om een vaccinatie hepatitis A te krijgen. Ook BMR, wat staat voor bof, mazelen en rode hond is een vreselijk virus die je liever niet oploopt. De mazelen is een veel voorkomende en niet zo onschuldige kinderziekte. Er sterven meer dan honderdduizend kinderen per jaar aan deze ziekte in ontwikkelingslanden. Voor de zwangere vrouwen geldt dat je geen vaccinatie BMR mag krijgen.

Hoe werkt een vaccinatie?

Bij een vaccinatie wordt een (deel) van het virus in je lichaam gebracht door middel van een naald. Het lichaam kan dan hierna antistoffen gaan aanmaken, waardoor je zelf de ziekte niet meer kan krijgen, of er veel minder last van hebt. De inentingen kunnen een bescherming geven van maar liefst 100%. Voor sommige bestemmingen gelden er meerdere prikken en daarom is het belangrijk om deze op tijd in te plannen. Ook last-minute kan er een vaccinatie worden toegebracht, omdat je misschien last-minute een vakantie hebt geboekt of dat je er pas later achter kwam dat er vaccinaties verplicht zijn voor het land waar je naartoe reist. Veel vaccinaties kunnen nog kort van tevoren gegeven worden, zoals Hepatitis A en DTP inentingen. Ook buiktyfus en gele koorts kun je minimaal één tot twee weken voor aankomst op je bestemming halen.

Geef een reactie